nieuwsbrief ritueel en tip rond kerstavond en nieuwjaarsdag

Ritueel  en tip rond kerstavond en nieuwjaarsdag

Hoe vier jij kerstavond?
Ritueel: Op kerstavond breekt de periode van de heilige nachten aan, waar de sluiers tussen de zichtbare en onzichtbare wereld dunner zijn, en waarin je bewust met je nachtelijke dromen kunt leven. (1)
Jaren geleden ontstond bij mijn man en mij de wens om kerstavond op een wijze te vieren die voor ons goed voelde, liefst in de natuur. Sinds een jaar of zes maken we vroeg in de avond van 24 december een vuur op het strand, zingen kerstliederen en drinken er iets bij, met vrienden en bekenden. Langzaam aan groeit deze viering. Dit jaar ben jij ook welkom. Zie agenda
 
Tip: Neem een moment voor jezelf en reflecteer op de volgende vragen:
Wat betekent kerstavond voor mij? Wat is voor mij een passende vorm om deze avond te beleven? En doe dat!
 
Wat doe jij rond oud en nieuw?
Ritueel: Ontstaan uit het bewust beleven van de heilige nachten en het noteren van onze dromen in deze periode, komen we al jaren met goede vrienden een avond rond oudjaar bij elkaar om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te zien op het komende jaar met onze dromen als tekens en onze wensen als leidraad. Zeer dierbaar is deze avond ons geworden.
 
Tip: neem een uur de tijd voor jezelf, steek een kaars aan en maak je plek passend voor wat je gaat doen, pak je agenda van het afgelopen jaar en blader terug. Kijk of je een rode draad kunt ontdekken, wat is er gekomen van je geplande acties en wat is er onverwacht gebeurd? Hoe heb ik mijn keuzes gemaakt en wat is mijn opgave voor het komende jaar? En ga na voor jezelf hoe jij dit jaar wilt afsluiten.
 
Wat wil je achterlaten en wat neem je mee het nieuwe jaar in?
Op nieuwjaarsdag, 1 januari 2011, om 17.00 uur kun je een lichtjeslabyrint op het strand lopen. Zie agenda.
 
Oefenen met je stem kun je op veel manieren, of het nu voor kerstliederen is of om je eigen geluid te ontdekken. Deze unieke kans mag je niet missen:  op 10 december 2010, geeft Jan Kortie ‘s middags een worskhop stembevrijden en ’s avonds is er het lied van de ziel, zie agenda
 

ruimte voor rituelen