nieuwswbrief ritueel en tip rond de dag van de wereldvrede

 

Nieuwsbrief september 2011 Ruimte voor rituelen, voor het markeren van belangrijke overgangsmomenten in je leven
aanmelden  voor gratis nieuwsbrief
 
Vandaag is het nieuwe maan, een mooi moment voor inkeer, de komende maand staat in het teken van zorg dragen voor en vertrouwen op Moeder Aarde. Wat hier mooi bij aansluit is het onderwerp van deze nieuwsbrief: dit keer over een vredesritueel dat binnenkort gaat plaatsvinden.
 
Ritueel: Vorig jaar trouwde ik mensen die aan het slot van de huwelijksceremonie met al hun gasten vredesmantra’s zongen, vijf mantra’s uit de grote wereldreligies. Hiermee werd symbolisch aangegeven dat het mogelijk is religies te verbinden, dat het uiteindelijk om de gemeenschappelijke boodschap achter de godsdiensten gaat, voor mij is dat vrede in jezelf en om je heen. 
Ik was hier erg door geraakt en zag een beeld voor me van een groot labyrint op het strand met daaromheen veel mensen die tegelijkertijd vijf mantra’s zouden zingen, met een religie-overstijgende intentie. Het leek me geweldig als ik deze twee passies, labyrint en mantrazang, zou kunnen samenbrengen op de dag van de wereldvrede, 21 september, vrij  toegankelijk, ieder jaar terugkerend.
Ik ben aan de slag gegaan, wat in de praktijk betekende: eindeloos bellen en mailen, je verhaal vertellen, uitleggen wat een labyrint is, wachten, geen antwoord krijgen, nabellen en mailen, een lange adem hebben en blijven geloven dat dit een mooi ritueel is. En nu gaat het gebeuren, er zijn folders, posters, beachflags zijn in de maak, er verschijnt een interview in Den Haag Centraal die 8 september verschijnt.
En veel mensen zijn van plan te komen, jij ook hoop ik.
Om 17.00 uur, na even inzingen en een korte uitleg over het labyrint starten we met drums, gevolgd door het inzetten van de mantra’s. Een ieder die wil kan het labyrint gaan lopen terwijl er gezongen wordt. Tussendoor is het ook weer stil, en dan zingen we een vredeslied. Ik verwacht dat we rond 19.00 uur afsluiten, en dan zijn er allerlei tentjes in Kijkduin waar je lekker kunt zitten en napraten.
 
Als je het fijn vindt de mantra’s en het vredeslied te oefenen, is er gelegenheid op maandag 19 september op het strand in Kijkduin om 19.30, zie agenda.
Ook geef ik de ochtend van 21 september een workshop met deze mantra’s in de Lourdeskerk in Scheveningen, waar de hele dag vredesactiviteiten plaatsvinden. Voor info: www.chizone.nl
 
Er zijn meer mooie vredesinitiatieven door het hele land, zie: www.ministerievanvrede.nl  of  www.cultureofpeace.org
Nog een inspirerend initiatief op weg naar 2014: www.masterpeace.org
 
Tip: ga bij jezelf na wat jou het meest dient op de dag van de wereldvrede, en doe dat.
 

ruimte voor rituelen