nieuwsbrief rituelen en tip rond de 40 dagen

Rtueel:
Morgen, 22 februari, een dag na nieuwe maan, is de eerste dag van de vastentijd die 40 dagen duurt tot Pasen op 8 april. 40 dagen, de tijd die Jezus in de woestijn doorbracht, vastend van eten en menselijk contact. De periode van de 40 dagentijd (1) is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen. 40 dagen is een periode waarin je een oude gewoonte kunt loslaten en die je ook nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het mooie van de huidige tijd is dat je geheel vrij bent te kiezen of en hoe je de 40 dagen wilt invullen. Zo start ieder haar eigen ritueel.
Er zijn veel acties, sites en rituelen die over 40 dagen gaan. Overmorgen bijvoorbeeld is het de laatste keer van de 40 dagen meditatie waarin mensen iedere ochtend bij yogacentrum Corazon hebben gemediteerd. Als je met de mensen spreekt die dit 40 dagen hebben gedaan, hoor je dat er iets is veranderd in hun leven.
Lie van Schelven (www.ourpeacelabyrinth.ning.com) biedt een 40 daagse verdieping aan rond de oude en nieuwe energie van de drie Maria’s met bij de start en als afsluiting het lopen van een labyrint in Samaya. Christine de Vries (www.shodo.nl) biedt een cursus reflecterend schrijven aan in de 40dagentijd.
Een greep uit andere sites vind je hieronder (2). En natuurlijk is daar de jaarlijkse vastenactie (3) met een mooie pelgrimstocht.
In de aanloop naar de vastentijd toe geniet ik nog extra van: http://ruimtevoorrituelen.blogspot.com/

En, hoe vul jij de 40 dagen in tot Pasen in het jaar 2012? Ik ben nieuwsgierig naar jullie invulling van deze periode en geef gelegenheid daarvoor op mijn blog, http://ruimtevoorrituelen.blogspot.com/ voel je welkom iets te delen over deze mooie tijd.
Op mijn blog kun je ook lezen over mijn vertrek bij de Haagse stembevrijders.

tip: doe en/of laat eens heel iets anders dan gebruikelijk is voor je. Laat je daarvoor inspireren door reacties op mijn blog en door de sites die hierover gaan. Of kom in de lijdenstijd naar één van de workshops waarbij je je eigen dood onder ogen ziet, zodat je rond Pasen met een vrijer gevoel tegen je eigen dood aankijkt.


1 In de joodse, christelijke en islamitische traditie heeft veertig een speciale betekenis. In de Bijbel komt het getal veertig veelvuldig voor; veertig heeft betrekking op voorbereiding en verwachting maar ook op vasten. Aan het einde van de zondvloed moest Noach veertig dagen en nachten wachten tot de ark open ging (Exodus 34). Mozes verbleef veertig dagen en nachten op de Sinaïberg om er de Tien geboden te ontvangen.

2 : Een site: 40dagenzondervlees.nl met reacties van mensen die het hebben gehaald.
Een site: veertigdagenzonderalcohol.nl
Een blog: 40dagenduurzaametenblogspot
En een site: 40dagenzondersuiker.nl

3 www.vastenaktie.nl
Met het campagneproject van dit jaar helpt de Vastenactie de sloppenwijkbewoners in Addis Abbeba, de explosief groeiende hoofdstad van Ethiopië. 


ruimte voor rituelen