nieuwsbrief ritueel en tip rond nieuw leven

Nieuwsbrief maart 2012 Ruimte voor rituelen, voor het markeren van belangrijke overgangsmomenten in je leven
aanmelden voor gratis nieuwsbrief

Een bijzondere dag vandaag: de lente is gestart, het is nieuwe maan en wereld waterdag, veel inspiratie dus voor een ritueel.

Ritueel: Op mijn blog werd een stuk geplaatst over een prachtig gebruik op Java.
“Als er een kind geboren wordt, dan bewaart men de placenta en droogt deze gedurende twee dagen in de oven op de laagste temperatuur. Daarna wordt de gedroogde moederkoek fijn gestampt, bijvoorbeeld met een vijzel en in een afgesloten potje bewaard. Steeds als het opgroeiende kind een spannende nieuwe stap zet in haar of zijn ontwikkeling, geeft de ouder het kind hier een mespuntje van, ter ondersteuning van de nieuwe stap.”
Dit is precies waar mijn werk over gaat: stilstaan bij belangrijke overgangsmomenten in je leven, van geboorte tot dood.
Zo schrijft Marius Engelbrecht op zijn site een vergelijkbaar stuk over een mooi gebruik bij de Mbuti Pygmeeën, waar de moeders tijdens de zwangerschap een lied voor hun baby laten ontstaan dat bij belangrijke overgangsmomenten in diens leven wordt gezongen en uiteindelijk ook bij de laatste overgang. Zelf maakte ik na de geboorte van onze oudste zoon…. Lees verder op http://ruimtevoorrituelen.blogspot.com/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00-08:00&max-results=9

Dit inspireerde mij tot het volgende aanbod voor mensen die zwanger of net bevallen zijn:
Maak een eigen lied voor je baby, dat een leven lang met hem of haar meereist. Lees verder: http://www.ruimtevoorrituelen.nl/maak-een-eigen-lied-voor-je-baby en zie de agenda voor verdere details.

Tip: ga eens na welke gebruiken er in jouw familie plaatsvinden die een leven lang mee gaan. Of creëer een nieuw gebruik. Ik nodig je uit dit te delen op mijn blog: http://ruimtevoorrituelen.blogspot.com/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00-08:00&max-results=9


ruimte voor rituelen