nieuwsbrief ritueel en tip rond de overgang van volwassen worden

nieuwsbrief ritueel en tip rond de overgang van meisje naar vrouw en van jongen naar man

Vandaag is het nieuwe maan, een tijd voor inkeer. De komende maantijd is gericht oude wijsheid, het eren van de eigen en andermans waarheid, vriendschap en de kunst van volledige aanwezigheid  ‘zodat uiteindelijk ieders hart weer zal zingen van levensvreugde’.1

Ritueel: Zoals je wellicht weet, heb ik samen met Yvonne Versteeg een boek geschreven over het vieren van de eerste menstruatie, omdat deze overgangsgebeurtenis zo bijzonder en duidelijk zichtbaar is in het leven van een meisje dat vrouw gaat worden. Het boek vol verhalen, tips, ervaringen en rituelen heeft haar weg gevonden naar vele meiden en de volwassenen om hen heen en we hebben vele mooie reacties gekregen: een moeder en dochter die nu een ‘vrouwenkwartiertje’ hebben, een moeder die iedere dag een stukje voorleest aan haar dochter die op 9-jarige leeftijd ongesteld werd, vaders die zich realiseren dat zij ook een rol hebben in dit proces.
We hebben een aantal keer een workshop getiteld ‘menstruatie, lust of last?’ gegeven voor moeders met opgroeiende dochters. Er werd veel gedeeld en op deze avonden was het vrouw-zijn mooi voelbaar. Toen iemand ons schreef: ‘alle vrouwen zouden dit boek moeten lezen’, besloten we tot een bijzonder aanbod voor alle vrouwen, dat je in de agenda en op de website www.hoeraikbennongesteld.nl kunt lezen.
 
 
Om een man te worden dient een zoon de invloedssfeer van zijn moeder te verlaten en aan de zijde van zijn vader te gaan staan. (Holitzka en Remmert)
 
Tijdens het proces van schrijven ontstond bij mij, moeder van drie zonen, de wens om ook een ritueel te doen met onze zonen om de stap naar man-zijn te markeren. Ik zie ons nog zitten: een huiskamer vol ouders van zonen en Jos Kester die vragen beantwoordde en vertelde wat hij te bieden had bij een initiatie. Uiteindelijk hebben we de stap gezet, met vrienden. Ruim drie jaar geleden heb ik onze middelste zoon in een ritueel overgedragen aan de mannengemeenschap, een gebeurtenis2  die me nog iedere keer als ik eraan denk met dankbaarheid en eerbied vervult.
Het jaar erop werd er één jongen geïnitieerd, een ander jaar ging het niet door en dit jaar zijn er zeven jongens die dit ritueel zullen ondergaan. Ook dat stemt me dankbaar.
 
Hoe markeer jij de overgang naar vrouw-zijn en man-zijn bij je groter wordende zoon of dochter?
En bedenk: het is nooit te laat om alsnog iets te doen.
 
Tip: voor moeders van bijna-vrouwen: koop het boek ´Hoera ik ben ongesteld! Help ze wordt volwassen´ en ga met elkaar aan de slag om een voor jullie passende viering te vinden.
Voor vaders van bijna-mannen: ga eens na op wat voor manier jij je zoon zou willen inwijden in het man-zijn, wat past bij jullie, bespreek dit met je zoon terwijl je samen iets doet en/of kijk op de website van Jos: www.spiritcompany.org
 
Wil je zingen rond (het loslaten van) je dochter of zoon, heb je vragen, wil je tips of ondersteuning, neem dan contact op.
 
1.       Uit: de dertien oorspronkelijke clanmoeders door Jamie Sams
2.       http://www.ruimtevoorrituelen.nl/artikel-initiatie-koen

ruimte voor rituelen