nieuwsbrief ritueel en tip rond de maaltijd

Hoe start jij de maaltijd?

Ritueel: In de herfstvakantie was ik met mijn schoonfamilie in een huis in de Ardennen, onze jaarlijkse familieweek. Overdag gaat ieder zijn weg maar de avondmaaltijd is een gezamenlijk ritueel. En hoe start je dat gezamenlijk met opa en oma die altijd bidden voor het eten? Momentje stilte, de rest wacht of doet mee op zijn of haar manier.
De laatste jaren is er een ritueel gegroeid dat ons allen goed bevalt. Iedere avond start één van de volwassenen met iets wat hij of zij heeft voorbereid. Dit levert bijzondere momenten op: een gedicht van Mandela, een ontroerend filmpje op You tube over de kracht van het woord, een gesprek over bidden, je naam zingen en de rede van Chieff Seattle over de vraag of je de aarde kunt bezitten.
De sfeer verandert, soms is het gebodene aanleiding om tijdens de maaltijd op door te gaan en wij ervaren het als iets rijks wat we met elkaar doen.
In ons gezin hebben we toen de kinderen klein waren een spreuk in plaats van een gebed geïntroduceerd: “aarde die het voor ons bewaarde, zonne die het rijpen deed, lieve zon en lieve aarde dat men jullie nooit vergeet, eet smakelijk”. Jarenlang hebben we iedere avond de maaltijd gestart hiermee, elkaar een hand gevend. En zoals elke traditie zijn tijd heeft, raakt ook deze spreuk meer op de achtergrond omdat de kinderen ouder worden. Op mijn verzoek zeggen we hem nu alleen nog als we met z’n allen tegelijk aan tafel zitten, wat niet zo vaak meer voorkomt. Maar nooit beginnen we de maaltijd zonder elkaar ‘eet smakelijk’ toe te wensen.
En, hoe start jij de maaltijd?
 
Tip: met kleine kinderen kun je gaan zoeken wat je bij jouw gezin vindt passen, een spreuk, een gebaar, een kort lied. Bedenk dat je niet iedere maand iets anders doet, jonge kinderen houden van terugkerende tradities, dus zorg dat jullie je allen prettig voelen bij je keus.
Met grotere kinderen kun je een gesprek hierover voeren, tijdens de maaltijd, en ieders wensen inventariseren. Bij bijzondere gelegenheden kun je iets extra’s voorstellen, bijvoorbeeld dat ieder een tekst zoekt die hem of haar aanspreekt, of een nieuwsbericht.
Ben je met z’n tweeën of alleen dan kun je de maaltijd starten met het noemen van een bijzonder moment van die dag of een spreuk die bij die dag past.
 
Wil je weten hoe je ‘namen zingt’? Kom dan een keer naar een workshop stembevrijden, zie agenda.
Ik wil jullie wijzen op een speciale happening: de haagse stembevrijders hebben Jan Kortie, dé autoriteit op het gebied van stembevrijden, uitgenodigd om op 10 december een workshop stembevrijden te geven, ’s avonds leidt hij het Haagse lied van de ziel, zie agenda.

 


ruimte voor rituelen