Geboorte

Wil je de gratis nieuwsbrief met rituelen en tips ook ontvangen?  klik aanmelden.

Eén van de grootste aardverschuivingen in je leven is de geboorte van nieuw leven. De periode van de zwangerschap is een mooie tijd om je hierop voor te bereiden. De geboorte van je baby is dan een geweldige èn logische overgang naar een nieuwe toekomst. Het welkom heten van je baby, wellicht ondersteund door een eigen lied of gedicht, heeft een blijvende invloed op het welbevinden van je kind. 
Het is van blijvende waarde om elkaar als vader en moeder welkom te heten en je intentie naar je kind en naar elkaar uit te spreken. In latere tijden in je leven kun je altijd weer teruggrijpen naar dit moment.
In de aanloop naar de geboorte kan ik samen met jullie een passend welkomstritueel creëren en dit tijdens of na de geboorte begeleiden.

Ter inspiratie een paar gebruiken bij natuurvolken:
“Als er op Java een kind geboren wordt, dan bewaart men de placenta en droogt deze gedurende twee dagen in de oven op de laagste temperatuur. Daarna wordt de gedroogde moederkoek fijn gestampt, bijvoorbeeld met een vijzel en in een afgesloten potje bewaard. Steeds als het opgroeiende kind een spannende nieuwe stap zet in haar of zijn ontwikkeling, geeft de ouder het kind hier een mespuntje van, ter ondersteuning van de nieuwe stap.” 

Bij de Mbuti Pygmeeën laten de moeders tijdens de zwangerschap een lied voor hun baby ontstaan dat bij belangrijke overgangsmomenten in diens leven wordt gezongen en uiteindelijk ook bij de laatste overgang. 

Zelf maakte ik kort na de geboorte van onze oudste zoon op een bestaand kinderliedje een andere tekst. Hij was te vroeg geboren en moest in de couveuse. Wat een moeilijke tijd was dat, dat kleine mannetje in zo'n glazen huisje, hij kon niet bij je liggen. Het kangaroeën werd toen nog niet actief gestimuleerd, wel bij zijn broer, die 3 jaar later ook te vroeg kwam.
Na een aantal weken was het zover dat we hem mochten ophalen, ik vergeet nooit de autorit naar huis, met z'n drieën, echt naar huis. Daar ontstond het liedje "alles in de wind" met een andere tekst: "Kom mee naar huis want daar horen we thuis".

Het is bekend dat ongeboren baby's gevoelig zijn voor stemmen en geluiden en deze ook na de geboorte herkennen. Hoe mooi zou het zijn als we onze kinderen een lied zouden meegeven op hun levenspad.
Zing jouw eigen lied voor je baby! Daarmee kun je beginnen tijdens de zwangerschap. Je stemt af op je baby en laat klank komen. Hieruit kan vanzelf een lied ontstaan. Wat is er mooier dan je baby na de geboorte welkom te heten met je eigen lied speciaal voor dit kind. Je kunt me benaderen voor ondersteuning of als inspiratiebron.

 


ruimte voor rituelen